Який поверх вибрати при купівлі квартири в новобудові?

Усім відомо, що оптимальними вважаються середні поверхи, тоді як верхні і нижні мають ряд недоліків. Це загальне уявлення, в якому: а) не враховані деякі важливі нюанси, практичні і пов’ізані з ринком нерухомості, б) не враховані можливості сучасних забудовників. Пропонуємо розглянути питання поверховості квартири детальніше.

Нижні поверхи

У 9-поверховому будинку нижніми вважаються поверхи до 4-го; у 16-17-поверховому будинку — до 5-го, в 25-поверховому будинку — до 6-го.

Квартири на першому поверсі зазвичай купують люди літні або з обмеженими фізичними можливостями, рідше — сім’ї з декількома маленькими дітьми, щоб можна було спостерігати за дитиною, що гуляє надворі, не виходячи з квартири.

Інші категорії покупців вважають за краще не розглядати варіант житла на першому поверсі: шумно, повітря забруднене, дерева затемняють квартиру, є ризик, що у будинок проникнуть злодії. Близькість підвалу часто пов’язана з підвищеною вологістю, неприємними запахами. На перших поверхах з вікон не відкривається гарний вид.

Зайдемо з іншого боку. Склопакети виключають шум (у холодну пору року; влітку можна користуватися кондиціонером і відкривати вікна по мінімуму). Щільні штори дозволяють відгородитися від метушні, що відбувається за вікнами (актуально, якщо вікна виходять надвір або на дорогу). Дерева обмежують об’єм світла в теплу пору року, взимку цей «побічний ефект» істотно нижчий.

Особливо варто акцентувати увагу на питанні безпеки. Надійні забудовники піклуються про безпеку своїх мешканців: обладнують закриті двори, організовують охорону, встановлюють сигналізацію. У сучасних житлових комплексах є цокольний поверх: фактично перший житловий поверх є другим. Відповідно, квартира розташована вище, вид приємніший, гаму менше.

Плюс покупки квартири на нижньому поверсі в новобудові — дисконт від забудовника. Він може складати від 5 до 15%. Пов’язано це з тим, що попит на нижні поверхи традиційно нижчий — девелопер йде назустріч покупцям. Забудовники стимулюють попит на квартири на нижніх поверхах і іншими способами, окрім дисконту: можуть запропонувати в подарунок дизайнерський проект ремонту, якщо квартира віддається з чорновою обробкою; можуть запропонувати безкоштовну допомогу в юридичному супроводі угоди.

Верхні поверхи

У 9-поверховому будинку верхніми вважаються поверхи, починаючи з 7-го; у 17-поверховому будинку — з 14-го; у 25-поверховому будинку — з 18-го.

Слабкі місця верхніх поверхів, про які передусім думає покупець:- недостатній натиск води, холодні батареї взимку. Якщо говорити про самий верхній поверх, то за відсутності горища є ризик протікання даху.

У разі поломки ліфта жителі верхніх поверхів вимушені підніматися пішки. З цієї причини житло на верхніх поверхах не купують пенсіонери і сім’ї з маленькими дітьми — через необхідність переміщати коляску.

Сучасні новобудови позбавлені цих недоліків: системи забезпечення водою і теплом працюють нормально, однаково якісно на усіх поверхах. Відповідальний забудовник забезпечить надійність даху, причому це стосується не лише елітних комплексів з пентхаусами на верхніх поверхах, але і будинків з квартирами економ-класу.

Що стосується коректної роботи ліфтів, то все залежить від сумлінності управляючої компанії. Якщо вона надає якісні послуги, то перебої в роботі ліфта зведені до мінімуму.

В інших аспектах верхні поверхи — це суцільні переваги: привабливий вигляд з вікна, менш забруднене повітря, відсутність вуличного шуму.

Є бонуси не лише об’єктивні, але ті, що пропонують забудовники. Найчастіше саме на верхніх поверхах облаштовуються багаторівневі квартири, не кажучи вже про пентхауси. Забудовник також може передбачити на верхніх поверхах наявність квартир з панорамним склінням (це особливо характерно для житла бізнес- і еліт-класів).

Оскільки переваг у житла на верхніх поверхах явно більше, ніж недоліків, квартири тут традиційно коштують дорожче.

Середні поверхи

У 9-поверховому будинку середніми вважаються 4-7 поверхів; у 17-поверховому будинку — 5-14; у 25-поверховому будинку — з 6 по 18-тий.

Ці поверхи вважаються оптимальними. На вторинному ринку саме середні поверхи продаються за найвищими цінами. У новобудовах ситуація дещо інша.

На первинному ринку ціна зростає по мірі руху від нижніх поверхів до верхніх. У деяких проектах ціна на нижні поверхи однакова (для типових квартир), а далі вона росте. Крок зростання ціни від поверху до поверху різний і залежить від класу житла: зокрема, у бізнес-класі квартири на верхніх поверхах можуть коштувати на 30% дорожче. В еліт-класі верхні поверхи займають пентхауси, вартість квадрата в яких в рази більше, ніж в інших квартирах цього ж проекту.
Якій вибрати поверх при купівлі квартири в новобудові, залежить ще від суб’єктивних вподобань покупця. Людині, яка звикла жити на верхньому поверсі, можна переконливо розповісти про дисконт на квартиру на 1-му поверсі і ремонт від забудовника в подарунок, але він не купить таку квартиру — в силу звички споглядати панораму з вікна.

При виборі поверху, звичайно, ви будете виходити з власних вподобань. Але не завадить врахування об’єктивних чинників — щоб знайти оптимальний варіант в плані співвідношення «ціна — якість».

Читайте также

Как сделать мягкий уголок для кухни своими руками

Как выгодно и безопасно купить квартиру в новостройке

5 серйозних помилок в інтер’єрі

Як облаштувати інтер’єр в стилі прованс

Комфортне житлове середовище в новобудові: чого чекати від забудовників